Kinderen (vanaf 4 jaar)
Haptotherapie bij kinderen
Therapie bij kinderen vraagt om een andere aanpak dan therapie bij volwassenen of pubers.
Kinderen staan dicht bij hun gevoel, maar hebben nog niet altijd genoeg mogelijkheden om woorden te geven aan hun gevoelens. Dit maakt het praten erover lastiger.
Het gedrag van een kind geeft vaak wel aan dat het niet lekker gaat. Als een kind, door interne en/of externe oorzaken, een gevoel van onveiligheid ervaart, vertoont het vaak meer ‘probleemgedrag’. Het ene kind huilt om het minste geringste, het andere wordt heel druk en dwars en weer een ander trekt zich juist stilletjes terug.
De oefeningen die bij de haptotherapie horen, de specifieke aandacht, de speelse vormen, helpen kinderen over gevoelens en gedachten te communiceren. Dat hoeft niet perse met woorden te zijn, kinderen vertellen ook met hun houding, beweging en gebaren hoe het met ze is en hoe ze zich voelen. Het voelen en ervaren van hun eigen lijf, ook door middel van aanrakingsspel, geeft ze letterlijk 'body', zelfgevoel en hierdoor groei van zelfbewustzijn, groei van zelfvertrouwen en meer rust en emotionele stabiliteit.
Ouders
Voor de ouders kan de sessie verhelderend en helpend zijn, omdat zij vaak ook meer inzicht krijgen in de gevoelswereld van hun kind en in de interactiepatronen tussen hen en het kind. Tijdens de behandeling adviseer ik ouders (en evt. leerkrachten) en geef met regelmaat oefeningen voor thuis mee, die ondersteuning bieden in het proces.
Een veilige omgeving voor groei
Vanuit een veilige omgeving gaan we tijdens de therapie op speelse wijze aan de gang met het voel- en uitingsvermogen van je kind.
Je kind leert meer vertrouwen te krijgen in zichzelf en zijn of haar lijf weer te ervaren als veilig. Zo ontstaat er ook ruimte om te oefenen met nieuwe (sociale) vaardigheden die je kind tot nu toe minder goed ontwikkeld heeft.
Waarmee kun je met je kind bij Meander terecht?
- Bij een angstig of gespannen kind (bijvoorbeeld paniekaanvallen, schoolangst of faalangst).
- Bij slaap- of concentratieproblemen.
- Bij problemen door hoogbegaafdheid en/of hooggevoeligheid.
- Als het contact tussen jou en je kind niet optimaal verloopt.
- Als je kind heel druk en aanwezig is of juist teruggetrokken.
- Als je kind vage lichamelijke klachten heeft (hoofdpijn, buikpijn).
- Als je kind moeite heeft met de verwerking van een verlies (van gezondheid, bij scheiding, bij verhuizing of overlijden van een naaste).
- Als je kind sociaal onhandig is, bijvoorbeeld als het veel pest of gepest wordt.
Indien je vragen hebt of de problematiek van je kind geschikt is om middels haptotherapie te begeleiden, neem dan gerust contact met me op.
Alles wat aandacht krijgt, groeit.
Werkwijze
De eerste keer zie ik je kind graag met een of beide ouders/verzorgers erbij. De sessies daarna werk ik wisselend alleen met je kind of met ouders/verzorgers erbij. Na de vierde sessie vindt er een evaluatie plaats. Hierin bespreken we de gezamenlijke bevindingen en hoe we verder gaan. Zo nodig en in overleg neem ik contact op met de leerkracht van school. In het verdere verloop van de therapie betrek ik ouders/verzorgers (en eventueel school) regelmatig. Soms is het waardevol om een extra afspraak te maken met de ouders/verzorgers, samen of apart.